venerdì 21 dicembre 2012

Sernik / Torta polacca alla ricotta

9 commenti:

  1. Grazie bella ricetta è anche senz'altro buona da tenere conto povera di zucchero diciamo...quindi anche per me.
    Buon Natale mia cara a te e Famiglia
    Edvige

    RispondiElimina
  2. witam, tak wygląda zrobiony z ricottą, bo jutro chce go zrobić i mam nadzieję, że będzie pyszny...
    pozdrowionka

    RispondiElimina
  3. quanti ricordi il Sernik... proverò senz'altro a farlo.
    Cara Edy Buon Natale spero che tu possa viverlo secondo la tradizione Polacca, per avere il cuore appagato. Tanti auguri a te e a tutta la tua famiglia.

    RispondiElimina
  4. Ah che bello un sito sulla cucina polacca! mi piace un sacco! Il sernik è un dolce che amo molto ed era da tempo che lo volevo provare! Lo farò sicuramente!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Grazie mille per il Tuo complimento!!! Per la ricetta di Sernik, la ricotta è piu adatta, perchè è l'unico formaggio italiano che assomiglia il formaggio fresco polacco chiamato TWAROG oppure SER BIALY.

      Aspetto allora le notizie :)

      Elimina
  5. jestem dopiero od niedawna we Wloszech i chcialabym sprobowac upiec sernik dla moich wloskich przyjaciol. mam tylko 3 pytania:
    1). ile gram ma "un bicchiere" cukru pudru? (lub jakiej wilkosci jest ten "bicchiere" - w Polsce sie mierzy szklankami, tylko te sa innego rozmiaru:-))
    2). "lievito per dolci" to drozdze w proszku czy swieze?
    3). co dalas na spod? nie widze w przepisie?

    z gory dziekuje za pomoc,
    juz sie ciesze na ten pyszny serniczek

    RispondiElimina
    Risposte
    1. a wiec tak:
      1) na 1 szklanke wchodzi okolo 130- 140 gram cukru pudru. Mozesz dac wiecej jesli lubisz bardzo slodki.
      2) lievito per dolci to inaczej proszek do pieczenia
      3) na spod dalam biszkopty, moze byc tez kruche ciasto. (p.s w przepisie znajdziesz pod zdjeciem)

      pozdrawiam serdecznie i dziekuje za "odwiedziny na stronie" :)

      Elimina
  6. dziekuje za szybka odpowiedz. jestem ciekawa, czy w ogole Wlosi sa w stanie zachwycic sie polskim jedzeniem. sprobuje, moze sie uda:-)

    RispondiElimina
  7. i jeszcze jedno pytanko, co zrobic, zeby sernik nie
    opadl?

    co prawda pieklam juz sernik w wersji niemieckiej, ale ten mi zawsze opada. nie wiem, czy to piekarnik (gazowy)jest winny, czy cos robilam nie tak,hmm.

    tutaj mam piekarnik na prad, jeszcze go nie testowalam, mam nadzieje, ze na pradzie sie lepiej piecze. pozdrowienia

    RispondiElimina